Nu: Eiken-ijzeren sculptuur

Dit project loopt nog. Gestoomd en getordeerd eiken op een voet van gietijzer. Het gietijzer moet gegoten worden in een zandmal op basis van het eiken deel. Ik maak het gietijzer door middel van de thermietreactie. De thermietreactie is een reactie tussen aluminiumpoeder en ijzeroxide.

 Fe2O3 + 2 Al →  Al2O3 + 2 Fe

Ik heb een stoomcabine gemaakt van een oud olievat waarop ik een behangafstomer aansluit. Gedurende zo’n 5 uur wordt de eiken balk dan gestoomd in de hoop dat deze daarna te torderen is.

Time Lapse

Om het effect van ijzeroxide op looizuur, dat van nature voorkomt in eiken hout, te onderzoeken heb ik een eiken balk gedurende 48 uur in een bak met roestwater geplaatst. Iedere twintig minuten ging er voor zestig seconde een lamp, de camera maakt in die tijd dan een foto. Iedere twintig minuten nam ik een groepje kijkers mee de donkere ruimte. In het donker vertelde ik ze dan over mijn proces tot dat de lamp aan ging.