Is there life on Mars…

De aarde gaat niet dood. De enige reden om zogenaamd de aarde te redden is het redden van de mens. Als het redden van de mens je enige uitgangspunt is maakt stay or go niet zoveel uit. Dus misschien moeten we kijken voorbij de mens alleen.

Pessimistisch om te denken dat de aarde het eindstation zou zijn. En zijn we dan al dichtbij het einde van die aarde? Hier is alles vastgeroest. Het vertrek naar Mars biedt ook heel veel mogelijkheden voor verandering van maatschappij en mens.

Dus Go go go go go go go go

Hoe zou zo’n nieuwe samenleving eruit kunen zien? Alles is nog mogelijk. Behalve dat je nog moet terraformen. Wat neem je mee van de aarde, wat laat je achter? Algen mee voor de zuurstof? Wat eet je? Dus heel groot deel van naar Mars is ook ambacht, en zit daar dan ook een soort conservatisme in?

Wat moet er dan aan de mens veranderd worden, cyborg? kunnen wij dan wel op Mars wonen of alleen onze klein-, klein-, kleinkindjes? Mensen die met minder zuurstof kunnen leven? Of mensen die fotosynthese kunnen. Naar Mars toe gaan is misschien niet alleen voor de mens. Dus wat komt er nog meer bij kijken. Voedsel. Wat is handig om te eten? En moeten wel alleen maar denken vanuit dat wat handig is. Is een deel van menszijn niet juist onhandigheid? Wat betekent liefde op Mars? Hoe geef je geluk vorm als je op Mars zit? Want je maatstaven zijn helemaal anders dan. Willen we internet op Mars? Politiek.

Waarom zou liefde veranderen? Hoe ver ga je voor de liefde. Ga je mee naar Mars? Hoe zit de Marsman eruit?

img001-kleur
photo_2019-04-10 13.48.23
Schermafbeelding 2019-04-10 om 13.51.06
Schermafbeelding 2019-04-10 om 13.51.54